glavna-slika-n.jpg


Основна школа
"Гаврило Принцип"
11080 Земун
тел. 2194-454
Упис: 065/427 02 09
             ( 9-15 ч)

Савети за превазилажење кризних тренутака


 

Драгиродитељи,

Сви се налазимо у веома тешкој ситуацији у последњих неколикодана. С циљем да Вам олакшамо  колико је то могуће ове кризне тренутке дајемо неколико савета  за које се надамо да ће бити од помоћи.

Криза на кинеском језику има два значења: опасност и шанса

Оно што можете лако запамтити је управо овај модел:

Чињенице

Емоције

Чињенице

Шта то значи? Када год вас ухвати паника у току дана, вратите себе на чињенице:

ЧИЊЕНИЦЕ:

  1. Колико данас има заражених?
  2. Шта извештавају проверени извори информација о тренутном стању.

 

ЕМОЦИЈЕ: Како се осећам? На пример: Уплашено, несигурно, иритирано што ништа није сигурно, ниједан сигуран извор информација немам, не може северовати ни да избија трећи светски рат, ни да је ситуација под контролом, ни да ли је вирус намерно направљен,ни америчке трупе да ли се искрцавају, ни да ли има довољно тестова, респиратора, све ми уноси велику дозу несигурности, један пријатељ се затворио у кућу, други говори како ово ништа не постоји, обе крајности имају смисла, нервира ме што не могу да донесем свој став, час мислим да нема потребе ићи у продавницу, час прерачунавам колико брашна и квасца ми треба, час се смејем одличним мимовима и форама, час ме нервирају, не могу да поднесем неизвесност, не могу да поднесем да не знам шта се дешава, да немам на кога  да се ослоним, полудећу, гушим се, кашљем, имам температуру, немам температуру, комшије су напољу, да ли да изађем на сунцеитд.... 

Затим сажмитесвоје емоције на једну, две, три кључне речи. На пример, уплашен/а сам, непријатно ми је, све ме нервира.

Затим сетите се да је сасвим нормално да се осећате управо тако како се осећате, јер је кризна ситуација, дакле ви сте нормални али се налазите у ненормалној ситуацији. У кризној ситуацији се губи осећај сигурности, што изазива многе даље емоције страха, панике, непријатности, забринутости и то је нормално.

Када говоре да треба остати смирен то не значи не мислити или не осећати панику и несигурност. То значи прећи на следећи корак:

ЧИЊЕНИЦЕ:

Шта ЈА могу да урадим. Дакле,ствари које можете контролисати, као што су одлуке и планови како ћете се понашати  у наредним данима, како ћете изменити свакодневне планове, направите алтернативу.

И  затим увек ,али увек ,у  току дана се вратите на овај 3. корак, који сте сами дефинисали, на пример:

Не додируј очи, уста, нос.

Пери руке 20 секунди.

Не приближавај се људима у околини превише.

Не излази без преке потребе.

 

Дакле, када вас ухвати осећај панике, прочитајте ову листу или листу коју сте сами направили. Дишите дубоко неколико минута.

Када год наиђете на узнемирујућ податак, прочитајте листу на последњем кораку.

Пустите омиљену песму, гледајте омиљену серију која вам је довољно занимљива да вам држи пажњу, читајте опет омиљену књигу, дружите се са својом децом...

Након тога опет прочитајте листу корака или се подсетите шта треба да радите и то радите, тако се изграђује минимални осећај сигурности који је неопходан у овојситуацији у којој нема довољног потпуног осећаја сигурности.

 

Срдачан поздрав и останите здрави!!!