glavna-slika-n.jpg


Основна школа
"Гаврило Принцип"
11080 Земун
тел. 2194-454
Упис: 065/427 02 09
             ( 9-15 ч)

Друштвене игре у време изолације


 

Друштвене игре које ће вам скратити време у изолацији

 

Један од најбољих начина да се породица окупи и заједно проводи слободно време јесте играње друштвених игара. На тај начин обезбедиће се стимулативна забава за децу, а заједничка активност допринеће зближавању.

 Друштвене игре су корисне и забавне, у деци буде осећај за тимски рад, спортски дух и учење нових вештина. Ипак, потребно је направити добар избор, прилагођен и годинама и интересовањима деце.

 Ево неколико примера друштвених игара које могу скратити време у изолацији а доприносе и развоју различитих вештина код деце.

Погоди шта је, погоди ко је

Ова игра помаже деци да обогате свој речник. Биће вам потребне картице које ћете унапред припремити. На картици великим словима напишите реч, коју ће један од учесника објашњавати осталима, на пример ШИБИЦЕ. При дну, ситнијим словима, пишете четири речи које не сме да употреби приликом објашњавања речи ШИБИЦЕ, на пример: палити, пожар, ватра, сумпор. На те речи стављен је табу. Прво деци објасните правила игре, а онда изаберите „главног” који ће осталима објашњавати реч и дајте му картицу. Учесник који погоди реч постаје следећи „главни играч“.

Објашњавалице...

За ову игру су вам потребне столице, поређане у пару, наслоном једна према другој. Деца седају на столице, окренута једна другима леђима. Једном детету у пару се даје чист лист хартије и оловка (он ће цртати). Другом малишану (он ће објашњавати) даје се раније припремљен цртеж геометријских фигура. Пажња: сваки пар мора имати свој цртеж.

Дететов задатак је да тако објасни другом детету (које седи окренуто леђима) цртеж, како би оно успело да га нацрта, без гледања, само слушајући објашњења. „Сликарима“ није дозвољено да гледају модел цртежа, нити да разговарају са „објашњивачем-описивачем“. Они могу само лако да гурну свој пар као знак да су извршили добијена упутства. Побеђују цртежи који највише личе на оригинал (распоредом фигура на листу, величином фигура).

Веома је занимљиво када ову игру играју родитељи и деца заједно. Када видите резултат поштено себи признајте да ли сте били добар објашњивач.

Кртица крти кртичњак

 Ова игра се често зове и игром поверења. Она је, иначе, одлична могућност да деца науче да се оријентишу у простору, да „оперишу” појмовима као што су „лево“, „десно“, „више лево“, „напред“, „назад“. Деца се деле на парове, једно дете је кртица, друго је саветодавац (инструктор). Кртици затварају очи. Од столица се прави лавиринт кроз који кртица треба да прође пратећи упутства саветодавца. Кртица се ослони на руке и колена и полако „се провлачи“ кроз лавиринт од столица.

Стани ми на реп!

 Ова игра тражи много покретљивости од играча. Потребно је надувати онолико балона колико има учесника игре. Балон се причвршћује учесницима позади, као реп. Конац (или још боље ластиш) који држи балон треба да буде такве дужине да балон буде на поду. Задатак деце је да распукну балоне-репове других играча, а да сачувају свој реп.

X-О

Популарна игрица за развој стратегије која кратко траје и држи пажњу и најмлађима, којима је ова игра занимљива јер равноправно учествују као старија деца или одрасли. Потребно је да осмисле добру стратегију и укључе вијуге како би победили постављајући три знака у низу . Ако желите да обрадујете ваше малишане направите им неке занимљиве фигурице којима ћете играти ову игру.

Домине

Домине могу да играју два и више играча. Игру чини 28 плочица са различитим вредностима. Плочице се постављају према вредности и ређају једна поред друге. Победник је играч који се први ослободи својих домино плочица. Уколико су ваша деца млађа прилагодите игру њима па им направите домине са различитим геометријским облицима.

 

Игра меморије

Као и у свакој игри меморије задатак је пронаћи одговарајући пар. Број парова треба прилагодити узрасту, па их постепено повећавати. За двогодишњаке је довољно три до пет парова. Да би игра имала посебну чар направите картице са фотографијама на којима су ваша деца, цела породица, или можда ликови из омиљених цртаћа или књига. Уз помоћ ове игре можете да научите вашу децу различитим појмовима зависно од узраста и интересовања.

 

Бројалица

За ову игру вам је потребна табла на којој ћете нацртати поља са бројевима од 1 до 6, коцка и фигурице за такмичаре. Деца бацају коцку и прате бројеве и стазу. Ко први стигне на циљ је победник. Направите занимљиву путању, одаберите интересантне фигурице и посматрајте ваше малишане док уче бројеве кроз игру.

 

Сложите реч

Направите едукативну игру уз помоћ које ће ваша деца савладати склапање речи правећи занимљиве низове различитих појмова. Треба вам пуно картица са словима које можете направити на основу овог примера, а можете вежбати како наше, тако касније и стране речи.

Погоди ко је

Ова игра је занимљива и деци и одраслима а циљ је погодити мистериозну личност противника пре него што он погоди вашу. Први почиње најмлађи играч тако што постави питање чији одговор је “да” или “не” (на пример: “Да ли твој лик има седу косу?”. У сваком кругу је могуће поставити једно питање а погађа се у наредном кругу уместо питања. Ликови могу да имају заједничке црте – боју косе, боју очију, руменило на лицу, шешир, наочаре и сл., и наравно оне различите уз помоћ којих ћете и погодити о коме се ради. Победник је онај ко први погоди који лик је у питању.

Надамо се да ће вам се допасти неки од наших предлога и помоћи да скратите и испуните време код куће.